Heb jij dat ook wel eens? Dat je probeert uit te leggen wat voor werk je doet aan iemand en je slaat gelijk al 10 stappen over, terwijl degene tegenover je de basisbeginselen van je werk nog helemaal niet kent of snapt? Ik wel in ieder geval. Daarom ga ik jullie aan de hand van een duidelijk stappenplan uitleggen wat je nodig hebt om een eigen blog te starten en hoe je deze vorm kunt geven.
Stap 1: Bepaal Het Waarom
Denk allereerst goed na over de reden waarom je met een blog wilt starten. Vind je schrijven gewoon fantastisch leuk of wil je eigenlijk het liefst zo snel en zoveel mogelijk geld verdienen met je blog? Ik kan je vertellen, als je dit laatste voor ogen hebt, gaat het zeker niet werken. Er zijn uiteraard wel een aantal bloggers die fulltime kunnen leven van hun blog, maar die hebben ontzettend veel tijd gestoken in het opbouwen van een community met fans die hun blogs altijd trouw lezen. Het kan zelfs jaren duren voordat je op de radar verschijnt van bedrijven die willen dat je voor hen blogt in ruil voor een vergoeding of een product. Als je dit per se wilt, moet je je bezig gaan houden met affiliate marketing, maar daarover in een andere blog meer.
Hoe ga je dan opvallen tussen de miljoenen bloggers die zich op dit moment online bevinden? Consequent bloggen is de truc. Denk goed na over hoe vaak jij een blog online wilt zetten, is dit één of twee keer in de week of misschien wel één keer in de maand? Kies vervolgens een vaste dag waarop je nieuwe blog online verschijnt en zorg ervoor dat je altijd waardevolle informatie weggeeft door kwalitatieve blogs te schrijven. Wat waardevolle informatie is, verschilt natuurlijk per persoon. Om die reden moet je dus eerst je doelgroep gaan bepalen.
Stap 2: Kies je doelgroep
Heb je sindskort een eigen bedrijf en wil je gaan bloggen voor het creëren van meer zichtbaarheid online? Dat juich ik uiteraard enorm toe! (waarom lees je terug in deze blog). Bedenk altijd voordat je een blog gaat maken, voor wie je hem schrijft. Is dit voor je collega’s, voor bedrijven of voor particulieren? Maak in gedachten een profiel van die persoon en pas je blogs aan, aan de wensen of struggles waar jouw potentiële klant mee worstelt. Omdat ik mij bijvoorbeeld op startende ondernemers richt, behandel ik in mijn blogs de meestvoorkomende vragen over bloggen van beginners, zoals ‘Hoe start je een blog?’ 😉 Schrijf je liever voor jezelf omdat je het leuk vindt om te vertellen over je leven of om jouw mening te delen, dan maakt het in principe een stuk minder uit voor wie je schrijft, zolang je maar interessante inhoud blijft delen.
Stap 3: Regel de technische basiszaken voor je blog
Ik neem aan dat iedereen een computer of laptop heeft met internet. Ik wil alle ondernemers die starten met bloggen aanraden om te beginnen met het aanmaken van een WordPress website. WordPress is een ontzettend gebruiksvriendelijk systeem en de basis kan prima worden geleerd door beginners die zelfs nog nooit een website hebben gemaakt. Je kunt starten met oefenen in een gratis WordPress sjabloon dat je kunt downloaden via de website https://nl.wordpress.com/. Als je echter alle voordelen van WordPress wilt hebben, raad ik je zeker aan om een betaald WordPress thema (een soort sjabloon voor je website in een bepaalde stijl) aan te schaffen voor ongeveer 60 dollar. En nee, ik word niet gesponsord door WordPress, ik vind het daadwerkelijk een fantastisch systeem als je het eenmaal begrijpt 😉 Ga dus niet bloggen op gratis sites zoals blogspot.com of blogger.com als je echt serieus genomen wilt worden als blogger en authentiek wilt blijven. Bovendien is een WordPress website echt uniek en alleen van jou. Je kunt compleet je eigen draai geven aan hoe je blog eruit komt te zien. Met Google Analytics meet je overigens hoeveel bezoekers er dagelijks of wekelijks je blog op je website bezoeken. Google Analytics kan gemakkelijk worden gekoppeld aan je website. Hoe je dat doet? Je gaat naar de volgende website van Google Analytics: https://www.google.com/intl/nl_nl/analytics. Daar klik je op de knop ‘Een account maken.’ Als je al een G-mail account hebt gaat dit helemaal gemakkelijk, omdat dit mailsysteem ook van Google is. Je vult je gegevens en de link naar je website in en voilà: Google Analytics zit gekoppeld aan je website, zodat je statistieken netjes worden bijgehouden. Na een maand of twee kan je goed zien hoeveel mensen jouw blog hebben bezocht aan de hand van een grafiek. Ook zie je hoe oud je bezoekers zijn en of het om een man of een vrouw ging. Meten is weten, om maar even een dooddoener te gebruiken.
Stap 4: Gebruik mooie afbeeldingen in je blogs
Teksten schrijven met daarin waardevolle informatie is natuurlijk hartstikke mooi, maar onderschat het belang van afbeeldingen bij je blog niet. Minstens 60% van de mensen denkt in beelden. Gebruik daarom mooie foto’s om je verhaal te ondersteunen. Natuurlijk heb je niet altijd tijd om continue foto’s te maken voor je blog. Je kunt altijd terecht bij websites als https://pixabay.com/ of https://www.shutterstock.com/nl/ voor gratis en kwalitatief zeer goede (!) afbeeldingen. Je lezers vinden het echter het allerfijnst wanneer je eigen foto’s gebruikt. Hiermee maak je je blog nog authentieker en gun je jouw lezers of potentiële klant direct een kijkje in jouw leven en je bedrijf. Pluk dus nooit zomaar afbeeldingen van Google of Pinterest, hier rust auteursrecht op! Wanneer je dit toch doet, bestaat de mogelijkheid dat je een fikse boete krijgt en in uitzonderlijke gevallen dat er zelfs een rechtszaak tegen je wordt aangespannen. Nogmaals: doe dit alsjeblieft dus vooral niet, wees creatief en gebruik het liefst zelfgemaakte foto’s van hoogwaardige kwaliteit.
Stap 5: Gebruik een call-to-action aan het slot
Hoera! Je blog is klaar, je bent zeer tevreden en je plaatst hem online. Maar vervolgens gebeurt er niks. Geen likes, geen reacties, niks. Hoe kan dat nou? Over het algemeen bloggen mensen om de interactie met andere mensen aan te kunnen gaan. Als jij alleen maar schrijft over wat je doet of wat je bezighoudt zonder vragen te stellen, lokt dit nou niet bepaald reacties uit, behalve misschien van je partner, je vrienden of je kinderen. Je potentiële klanten scannen je blog en denken ‘goh, leuk’ en klikken je blog net zo snel weer weg. Je kunt dit oplossen door het plaatsen van een call-to-action aan het eind van je blog. ‘Wat is dat dan?’ hoor ik je nu vragen. Een call-to-action is bijvoorbeeld een vraag die je stelt aan het eind van je blog. Vraag bijvoorbeeld aan je lezers hoe zij over het onderwerp denken waar je over geschreven hebt, roep ze op om jouw blog te delen via Social Media of laat ze zelf vragen inbrengen over jouw vakgebied die jij vervolgens kunt gaan beantwoorden in een volgende blog. Zo creëer je daadwerkelijk interactie met je publiek en kunnen ze niet wachten tot je volgende blog online staat 🙂
Stap 6: Deel je blog op je persoonlijke & zakelijke Social Media kanalen en in groepen
Om lezers of klanten jouw blog te laten bezoeken, moeten ze natuurlijk wel weten dat jouw blog bestaat. Deel hem met vrienden, familie of kennissen en vraag of ze feedback willen geven op jouw blogs en of ze jouw Facebookpagina, LinkedIn- pagina, Twitteraccount of Instagram-account willen volgen en liken. Hun feedback kunnen ze indienen via de comment-functie die op elk Social Media platform aanwezig is. Zo ontstaat de eerste interactie op jouw blog. Je kunt natuurlijk altijd betaalde advertenties via Facebook inzetten om nog meer aandacht voor jouw blog te genereren, maar omdat je pas net gestart bent met je blog, houd ik het even simpel.
-Zoek Facebookgroepen op waar je jouw blogs gratis mag delen zonder dat dit als reclame wordt gezien. Voorwaarde is uiteraard wel dat je echt een band opbouwt met je lezers en andere blogs ook van feedback voorziet. Alleen maar linkjes naar jouw eigen blog spammen wordt in geen enkele Facebookgroep getolereerd. Je hebt bijvoorbeeld de Facebookgroepen Bloggerinteractie, Bloggerinteractie Algemeen, Voor Bloggers en Door Bloggers en ga zo maar door. Als je even goed zoekt in Facebook, zal je nog meer groepen vinden die bij jou als blogger aan zouden kunnen sluiten. Je kunt dan gratis lid worden en nieuwe bloggers leren kennen.
Twitter & Instagram
-Op Twitter en Instagram kan je gebruikmaken van hashtags (#) om jouw blog onder de aandacht te brengen. Dit zijn steekwoorden die veel worden gebruikt door bloggers en hierop kan je gevonden en gevolgd worden, als je lezer deze woorden (bijvoorbeeld #blog) interessant vindt. Gebruik echter alleen hashtags die relevant zijn voor jouw blog en ga niet in het wilde weg hashtags neerzetten! Dit wordt gezien als spam om meer volgers te krijgen en mensen zullen hier dan ook zeker op afhaken. Ik ben van mening dat Twitter eigenlijk behoorlijk dood is en dat je absoluut moet overstappen naar Instagram om de meeste interactie te krijgen, maar af en toe een link naar je blog delen via Twitter kan natuurlijk geen kwaad.
-LinkedIn is uiteraard een zakelijk platform. Geef met belangrijke steekwoorden waar veel op wordt gezocht aan wat voor beroep je doet en vertel waar jouw bedrijfswebsite te vinden is. Deel vooral blogs voor je business en alles wat zakelijk is waar je connecties op dit platform wat aan kunnen hebben. Wanneer je in je bericht een linkje naar de blog op jouw website plaatst, houdt LinkedIn automatisch voor je bij hoeveel bezoekers er via dit Social Media platform jouw blog bezoeken.
Je hebt nu alle basisinformatie voor het starten van een blog. Heb jij al nagedacht over welke onderwerpen je wilt gaan bloggen? Ik ben benieuwd. Laat het even weten in de comments onder deze blog.
We bloggen!
Dit wou ik net weten! Bedankt om de research voor mij te doen!
Graag gedaan!
Groetjes,
Willy
Hoi Willy,
Wat een fijne blog over het beginnen aan het schrijven van een blog :).
Exact de informatie die ik nodig heb. Ben mij nog aan het oriënteren op dit moment, maar wil zo snel mogelijk mijn blog online hebben.
Het ziet ernaar uit dat WordPress hier het beste middel voor is. Tumblr heb ik ook voorbij zien komen, maar heb het idee dat dit vooral in de US heel erg populair is. Wat is jouw bevinding hierover?
Ga mij nu focussen op mijn doelgroep, want ik weet al dat ik over mijn passie wil schrijven; horeca. Zelf niet meer actief werkzaam in de bediening, maar na 12 jaar ervaring denk ik dat ik veel leuke en leerzame dingen te vertellen heb. Nu nog uitvogelen op wie ik mij dus ga richten. Heb er heel veel zin! Bedankt voor de waardevolle informatie 🙂
Liefs, Amel
He Amel,
Tof dat je ook wilt gaan bloggen. Ik heb ook een (betaalde) WordPress website en kan dit qua gebruiksvriendelijkheid echt aan iedereen aanbevelen! Een thema kost je ongeveer 60 dollar. Ik heb het thema Enfold, maar de webdesigner met wie ik samenwerk, kan jou bijvoorbeeld een hele website aanbieden inclusief uitleg en WordPress Divi. Is wel rond de 1500 euro, dus doe dat ook vooral als je een eigen bedrijf op wilt zetten, niet alleen een blog 😉 Tumblr heb ik matige ervaringen mee. Stuur me even een PM als je interesse hebt daarin.
Liefs,
Willy
Hi Willy,
Ik ben een redelijke digibeet en wil je complimenteren met je duidelijke Blog over Bloggen :-). Zeer helder geschreven.
Ik wil een blog gaan starten omdat ik aan het projekt ” 200000 Höhenmeter” wil deelnemen. Dit is een projekt uit Freiburg (Duitsland) voor (ex-) Kankerpatienten die in 10 dagen de Alpen willen oversteken met als doel weer vertrouwen te krijgen in hun fysieke en mentale mogelijkheden en om elkaar en de omgeving te inspireren.
Dat inspireren zou ik ook graag middels mijn Blog willen gaan doen. Ik wil een Blog schrijven over mijn voorbereidingen voor dit Projekt en mogelijk ook een inzamelingsactie eraan verbinden voor een kanker gerelateerde instelling. Ik heb een contact contact bij een buitensportmerk dat mogelijk interesse heeft mij te sponsoren (kleding, materiaal) maar zij willen daarvoor ook een zekere exposure hebben.
Ik moet nog een voorstel voor hen schrijven. Daarin wil ik de mogelijkheid schrijven van mijn Blog. Kan en mag ik op internet “zomaar” mijn sponsoren vermelden? Zijn er bepaalde dingen die waarop ik moet letten, wetgeving, privacy, wat zijn de do’s en dont’s?
Omdat ik zowel in Nederland als in Duitsland een netwerk heb zou ik graag in beide talen Bloggen. Kan ik eenzelfde Blog tweetalig aanbieden?
Met vriendelijke Groet, Marieke
Ha Marieke,
Dank voor je compliment.
Wat een mooi project dat je gaat starten!
In je blog mag je uiteraard de mensen/sponsors vermelden voor wie jij je blog schrijft, helemaal netjes is het om hen ook even toestemming te vragen, dan weet je zeker dat het mag. Maar aangezien zij exposure willen, lijkt me dit juist heel hard nodig. De wetgeving en privacy regels zijn alleen van belang wanneer je mensen een wekelijkse nieuwsbrief gaat sturen per mail met daarin je blog. Daarvoor moet je altijd met een aan te vinken ‘hokje’ toestemming vragen aan je lezers of ze dit wel in hun inbox willen hebben. Je blog is van jou en gaat om jouw kijk op bepaalde zaken, dus je mag alles op schrijven wat je wilt, zolang hij op je eigen website staat. Als je in naam van een bedrijf gaat bloggen zoals nu, is het van belang om aan hen de spelregels te vragen wat wel en niet mag. Dat is bij ieder bedrijf anders. Uiteraard kun je je blog in zowel het Nederlands als het Duits schrijven, maar dat kost je dan wel twee keer zoveel tijd. Ik zou het niet aanraden om Google Translate te gebruiken, die maakt kromme zinnen.
Voor alle do’s en dont’s verwijs ik je graag door naar mijn blogcursus in mijn shop:https://willyswereld.nl/product/steengoed-bloggen/ die is nu namelijk nog in de aanbieding en volgende week niet meer!
Hopelijk zijn je vragen hiermee beantwoordt.
Groetjes,
Willy
Beste Willy,
Zoals veel hobby schrijfsters/schrijvers ben ik opzoek naar een goede manier om lezerspubliek te krijgen. Ik werk als hobby aan een roman, maar ik merk ook dat ik behoefte heb om te schrijven over dingen die mij bezig houden. Ik ben sinds 2013 arbeidsongeschikt door dat ik na een val van de zolder niet aangeboren hersenletsel heb opgelopen. Ik zou graag een blog willen gaan schrijven over hoe ik om ga met mijn beperkingen en hoe ik op zoek ben naar een manier om erkenning te krijgen in de maatschappij. Dit als doel om anderen te inspireren en om mij zelf op weg te helpen naar nieuwe mogelijkheden en grotere doelen. Ik ben heel blij met de tips die je gegeven hebt in de blog: hoe start je een blog en ik ga hier zeker mee aan de slag. Maar ik heb wel een vraag over het stukje sociale media. Ik zit op geen enkel platform van sociale media en ik ben er ook erg huiverig over om hier aan deel te gaan nemen. Is het mogelijk om zonder deze kanalen lezerspubliek te trekken? Zo ja hoe gaat dit dan in zijn werk? En als niet, welke werkt dan het meest efficiënte om aan lezerspubliek te komen?
Met vriendelijke groet Tammy Baur,
Hei,
Eerst en vooral dank je voor de duidelijke, verstaanbare uitleg😊
Ik ben een verwoede lezer uit Belgie dat in Noorwegen woont.
Ik heb al heel lang zin om als ik een boek heb gelezen recensie’s erover te geven,wil ik mijn ei kwijt en ik schrijf ook graag. Is dit een idee voor een blog of zoek ik in de verkeerde richting? Ik hoop ook dat ik daarmee schrijvers of boekhandelaars of uitgevers mee aantrek zodat ik daar een beetje mee kan bijverdienen met iets wat ik graag doe, lezen en schrijven.
grtjes
Sandra